ΕΧΕΤΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ; ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
  • Δευ - Παρ: 08.00πμ - 20.00μμ, Σαβ 08:00πμ - 15:00μμ

Άρθρα

Κορωνο'ι'ός: Πώς καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε το σπίτι

Φέτος, η καθαριότητα απέκτησε άλλη σημασία και βαρύτητα...

Ξαφνικά, στην καθημερινότητα μας μπήκαν καινούρια ονόματα όπως Covid-19, κορονοϊός κι οι οδηγίες πρόληψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ξεκινήσαμε να καθαρίζουμε, ξεσκονίζουμε και απολυμαίνουμε τα σπίτια μας, με τη γνώση πλέον ότι η υγεία κι η ζωή μας μπορεί κυριολεκτικά να εξαρτώνται από αυτό.

 

Αν και γνωρίζουμε πως ο κορονοϊός εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο κυρίως μέσω αερόβιων αναπνευστικών σταγονιδίων (όπως η βλέννα ή το σάλιο), υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί επίσης να μεταδοθεί και αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τοίχους, πατώματα, επιφάνειες τραπεζιών ή ψυγείων, πόμολα, χειρολαβές, διακόπτες, τηλεχειριστήρια, και οθόνες κινητών. Μια πιο πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ο ιός επιβιώνει σε πλαστικές ή μεταλλικές επιφάνειες για δύο ή και τρεις μέρες.

Συνεπώς, ο προσεκτικός καθαρισμός και η απολύμανση των επιφανειών στο σπίτι, βοηθούν να μειώσουμε τις πιθανότητες εμείς ή ένα αγαπημένο μας πρόσωπο να νοσήσει ή και να μεταδώσουμε μια ασθένεια όπως ο κορονοϊός, σε κάποιον άλλον.

 
Καθαρίζουμε κι απολυμαίνουμε
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η καθαριότητα και η απολύμανση είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Οι υγειονομικές αρχές συνιστούν να κάνουμε και τα δύο, ακόμα κι αν στο σπίτι μας δεν είναι κανείς άρρωστος.

Πιο συγκεκριμένα όμως, η καθαριότητα αφορά την απομάκρυνση των ρύπων από μια επιφάνεια ενώ η απολύμανση στοχεύει την εξόντωση παθογόνων βακτηρίων ή μικροβίων. Προσπαθούμε να κάνουμε και τα δύο καθημερινά εφόσον κάποιος ή κάτι έχει εισέλθει στο σπίτι μας.

Σαφώς, η μετάδοση από άτομο σε άτομο ενέχει υψηλότερους κινδύνους από τη μετάδοση μέσω επιφανειών. Παρόλα αυτά, είναι σκόπιμο να καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε τις επιφάνειες τουλάχιστον μία φορά την ημέρα για να είμαστε ασφαλείς. Ειδικά αν στη διάρκεια της ημέρας ήρθαμε σε επαφή με τον έξω κόσμο, είτε βγαίνοντας για ψώνια ή κάποια εργασία είτε επιστρέφοντας με προϊόντα που αγοράσαμε και φέραμε μαζί μας.


Εστιάζουμε στις επιφάνειες υψηλής αφής
Μέχρι σήμερα, οι έρευνες δείχνουν ότι ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει μέχρι και 24 ώρες σε χάρτινες επιφάνειες, αλλά και ως δύο ή τρεις ημέρες σε μέταλλο και πλαστικό. Έτσι, ο καθαρισμός και η απολύμανση των επιφανειών υψηλής αφής είναι μια καθημερινή πρακτική που όλοι πρέπει να εφαρμόζουμε για να περιορίσουμε κάθε πιθανότητα έκθεσης.
 
Επιφάνειες υψηλής αφής για καθημερινή καθαριότητα και απολύμανση:

    Πόμολα & χειρολαβές
    Επιφάνειες τραπεζιού, ψυγείου, κλπ.
    Σκληρές καρέκλες τραπεζαρίας (κάθισμα, πλάτη και χέρια)
    Πάγκοι κουζίνας
    Πλακάκια & επιφάνειες μπάνιου
    Βρύσες
    Τουαλέτες (κάθισμα και λαβή)
    Διακόπτες
    Τηλεχειριστήρια τηλεόρασης & βιντεοπαιχνιδιών

Κάθε σπίτι είναι διαφορετικό, οπότε σκεφτείτε με ποιες επιφάνειες αλληλεπιδράτε περισσότερο.
 
Πρώτα καθαρίζουμε, μετά απολυμαίνουμε
Αρχικά, καθαρίζουμε τις επιφάνειες αφαιρώντας τυχόν εμφανείς βρωμιές και σκόνη, με σαπουνόνερο (ή με σπρέι καθαρισμού) και μια πετσέτα ή πανάκι.

Στη συνέχεια εφαρμόζουμε ένα απολυμαντικό κατάλληλο για την κάθε επιφάνεια. Ο γρηγορότερος και ευκολότερος τρόπος για να το πετύχουμε είναι χρησιμοποιώντας ειδικά απολυμαντικά μαντηλάκια ή απολυμαντικό σπρέι. Προσθέτοντας στην καθημερινή μας ρουτίνα αυτές τις απλές κινήσεις μειώνουμε τον κίνδυνο για εμάς και για οποιονδήποτε άλλο στο σπίτι.
 
Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζουμε τα δάπεδα πλακιδίων
Γενικά, τα δάπεδα πλακιδίων είναι καλό να σκουπίζονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για να απομακρύνουμε τυχόν σκόνες ή βρωμιές που επικάθονται με το πέρασμα κάθε μέρας. Αν έχουμε πλακάκια στην κουζίνα είναι σκόπιμο να σφουγγαρίζουμε στο ελάχιστο κάθε δύο εβδομάδες, ενώ στο μπάνιο τουλάχιστο μία φορά την εβδομάδα. Επιπλέον, φροντίζουμε να καθαρίζουμε επιμελώς τους αρμούς κάθε δύο με τρεις μήνες.


Fondovalle Infinito
 
Πώς καθαρίζουμε σωστά τα δάπεδα
Τα δάπεδα πλακιδίων γενικά δεν χρειάζονται ειδική φροντίδα και είναι αρκετά εύκολο να διατηρηθούν καθαρά. Αρκεί ένα απλό καθαριστικό, είτε είναι για όλες τις χρήσεις είτε πρόκειται για υγρό σαπούνι πιάτων ή και απλό λευκό ξύδι. Προσέχουμε όμως, το καθαριστικό προϊόν που θα χρησιμοποιήσουμε να μην τα αλλοιώσει.

    Σκουπίζουμε τα πλακίδια και βεβαιωνόμαστε ότι καθαρίσαμε και τις γωνίες, όπου η βρωμιά και η σκόνη τείνουν να συσσωρεύονται. Ένα ξεσκονόπανο από μικροΐνες βοηθάει να μαζέψουμε εύκολα τυχόν σκόνη ή και τρίχες.
    Αναμειγνύουμε το καθαριστικό με χλιαρό νερό στον κουβά της σφουγγαρίστρας. Στύβουμε έτσι ώστε η σφουγγαρίστρα να είναι νωπή και να μη στάζει.
    Σφουγγαρίζουμε με απαλές κινήσεις ακολουθώντας ένα μοτίβο καθώς μετακινούμαστε στο χώρο.
    Αλλάζουμε τακτικά το νερό. Καθώς στύβουμε και ξεπλένουμε τη σφουγγαρίστρα, το νερό όπως είναι φυσικό θα γίνει πιο θολό. Αδειάζουμε το βρώμικο νερό και ξαναγεμίζουμε τακτικά.
    Καθαρίζουμε τους αρμούς. Ψεκάζουμε τους αρμούς με ειδικό καθαριστικό αρμών ή εναλλακτικά χρησιμοποιούμε χλωρίνη. Αφήνουμε για λίγα λεπτά να δράσει και στη συνέχεια ξεπλένουμε.




Μείνετε σπίτι, μείνετε ασφαλείς
Συμβαίνουν τόσο πολλά πράγματα αυτήν την περίοδο που είναι λογικό να νιώθουμε άγχος και πίεση. Την ώρα που η πανδημία εξαπλώνεται, είναι καλή στιγμή να συνειδητοποιήσουμε το ρόλο της καθαριότητας στην αποτροπή διάδοσης της νόσου και τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο μόλυνσης στο σπίτι. Φροντίστε τον εαυτό σας και αυτούς που αγαπάτε. Μείνετε ασφαλείς και αν μπορείτε, μείνετε σπίτι.

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε! Ζητήστε προσφορά για τον επαγγελματικό καθαρισμό & απολύμανση του χώρου σας.

dareialogo.png
Ο χώρος σας θα είναι
πιο καθαρός από ποτέ.

search